torsdag den 13. juni 2013

Opgave 3: Mediepædagogik


Den aktive mediapædagogik -

Børn og unge idag har et enormt medieforbrug, heraf får de en stor læring som til tider kan give problematikker i forhold til den ældre generation. Dette kan være en manglende forståelse på de nye muligheder i det nye årtusinde. Desuden kan man måske se det som om, at den ældre generation tager afstand til dette pga manglende færdigheder og forståelse for mulighederne.

På mediepilot.dk fortæller og opfordre de til, at vi som pædagoger skal være mediepiloter, hvilket betyder at vi skal udforske mediets muligheder både alene, men også sammen med børnene. 

Som forældre eller pædagoger til denne verden, kan man indtage følgende roller:
  • Afvisning, forbud, restriktioner
  • Iagttagende 
  • Deltagende
  • Pruduktion ( uden barnets deltagelse)
  • Redskaber i pædagogiske projekter
  • Børns egen medieproduktion
Artikler fra mediepilot.dk    http://www.mediepilot.dk/artikel.pdf

I min 2. praktik oplevede jeg brugere der ikke var i stand til, at fortælle om deres oplevelser. Dette kunne være pga manglende sprog, deres udviklingsalder eller bare det at man taler i blinde hvor kun aktuelle højdepunkter blev nævnt.
Desuden er det som tilhører ikke nemt at fange pointen, hvilket ofte gør det svært at sidde i den lyttende rolle og dermed fastholde sig selv i situationen.

Ud fra dette gjorde vi det spændende at lave oplevelserne i billede form.. Dette være som lysbilleder, plakater, fotoalbum eller diasshow på computeren.
Alene dette projekt kunne kræve megen forberedelser, da man oplevede pædagoger gå helt i "sort" fordi man ikke havde sat sig ind i denne opgave.
 

onsdag den 12. juni 2013

Et godt eksempel:


Ja dette er egentlig en ekstra beskrivelse af begrebet tegn til tale. Idag fandt jeg ved et tilfælde en bog som er ganske glimrende og enkel. På rigtig god pædagogisk vis, er der tegninger som kan bruges til historie fortælling, hvor man nederst på siden har gjort det muligt, at man sideløbende kan bruge de givende tegn til historiefortællingen.

Alt i alt drejer meget af livet sig om kommunikation, hvorfor denne form er meget velegnet til småbørn helt ned i 6 - 7 måneders alderen. De lærer hurtigt at skabe en forståelse for deres behov og vil ikke på samme måde sidde indebrændte og ikke kan fremkomme med deres ønsker eller budskaber.

Bogen der varmt kan anbefales, enten til privat brug eller hvis man arbejder med småbørn i sin hverdag

Svane, Mie Raunsmed "Små fingre fortæller", Rosinante, 2008

Kommunikationsformer:

  • Kropssprog
  • Tegnsprog
  • Verbal kommunikation
  • Teknisk kommunikation (billeder, røgsignaler, morse, sms, it mediet, facebook m.m)
  • Trykt kommunikation
  • Digital kommunikation
Den trykte kommunikation startede allerede i år 3800 før vores tid. Herefter er det slag i slag blevet til den skrifttype vi kender fra idag.

Endelig kan man se på de forskellige kommunikations metoder "envejs eller tovejs" kommunikation.

Tovejs har altid flere deltagere og er en dialog mellem parterne. ex telefon, samtale, chat via netværk m.m

Envejs er derimod mere simpel, kan bruges i e-mail, sms, tv, radio, billeder og hjemmesider


Kommunikationen har mange ansigter, der er både gode og onde - 
Det er vigtig at kommunikationen er åben og ærlig, samtidig med at den foregår i et rum, hvor parterne er tilstede.
Ofte oplever man også, at den verbale kommunikation og kropssproget hænger sammen - det er tydelige forandringer i tonelejet hvis det hele fungere hensigtsmæssigt.
Dvs: at en telefonsælger der hader sit job, hader at snakke i telefon - via sit manglende kropssprog, sænker sit toneleje og dermed  - INGEN SALG